سلامتی و زیباییمقالات آموزشی

اسپرماستی

اسپرماستی یک ماده مومی است که در حفره‌های سر نهنگ عنبر و با میزان کمتر در روغن سایر نهنگ‌ها یافت می‌شود. به آن روغن نهنگ عنبر و پی نهنگ عنبر هم گفته می‌شود. اسپرماستی در دمای بدن به صورت مایع و در دماهای پایین‌تر به صورت کریستالی در می‌آید. این ماده در اندام اسپرماتی که در ناحیه سر نهنگ قرار دارد تولید می‌شود. این اندام می‌تواند حاوی حدود ۱۹۰۰ لیتر اسپرماستی باشد.

روغن عنبر

روغن چربی نهنگ عنبر دارای خاصیت‌های وبژه‌ای است که آن را تقریباً از هر نوع روغنی جدا می‌کند. یکی از این ویژگی‌های خاص این است که کیفیت روانکاری خود را در دمای شدید حفظ می‌کند و آن را برای ماشین آلات سبک و سریع ایده آل می‌کند.

ویژگی دیگر، کیفیت عالی نورپردازی آن است. بسیار واضح و روشن و بدون دود و بو می‌سوزد. مقادیر زیادی روغن عنبر وارد روشنایی عمومی و خصوصی و همچنین فانوس دریایی شد. محصول جانبی فرآیند تصفیه روغن عنبر صابون با کیفیت بالا بود. حدود نیمی از روغن عنبر خام حاصل از کشتی‌های آمریکایی در اوج صید به کشورهای دیگر صادر می‌شده است.

نحوه تهیه:

مایع موجود در اندام اسپرماستی سر نهنگ‌ها برای به دست آوردن روغن اسپرم خام برداشته می‌شود. سپس طی فرآیند سرمادهی موم اسپرماستی از این روغن تفکیک می‌شود. در نهایت به صورت یک موم جامد کریستالی سفید در می‌آید. به طور کلی طی فرآیند تبلور در دمای ۶ درجه سانتی‌گراد و تحت تیمار با فشار و یک محلول قلیایی از روغن اسپرم حاصل می‌گردد.

خرید اسپرماستی
خرید اسپرماستی

خواص اسپرماستی

اسپرماسیتی خام درون سر نهنگ عنبر مایع است و گفته می‌شود بویی شبیه شیرخام دارد. این ماده بیشتر از استرهای مومی (عمدتا استیل پالمیتات) و نسبت کمتری تری گلیسیرید تشکیل شده است. برخلاف سایر نهنگ‌های دندانه دار، بیشتر زنجیره‌های کربن موجود در استرهای مومی نسبتاً طولانی هستند{C10 – C22}.

روغن چربی نهنگ حدود ۶۶٪ موم است. با خنک شدن تا ۳۰ درجه سانتیگراد یا کمتر، موم‌ها شروع به جامد شدن می‌کنند. سرعت صدا در اسپرماستی ۲،۶۸۴ متر بر ثانیه است (در دمای ۴۰ کیلوهرتز، ۳۶ درجه سانتیگراد)، و این باعث می‌شود که رسانای صداها تقریباً دو برابر روغن دلفین باشد..

اسپرماستی کریستال‌های سفید درخشان را تشکیل می‌دهد که لمس آن سخت اما روغنی است و فاقد طعم و بو است و به همین دلیل به عنوان ماده ای در مواد آرایشی، پوست و روان کننده بسیار مفید است.

اسپرماستی در آب محلول نیست، در الکل سرد به مقدار بسیار کمی محلول است، اما به راحتی در اتر، کلروفرم، دی سولفید کربن و الکل در حال جوش حل می‌شود.

اسپرماستی اساساً از ستیل پالمیتات (استر ستیل الکل و اسید پالمیتیک)، C۱۵H۳۱COO-C۱۶H۳۳ تشکیل شده است.

یک گزینه گیاهی برای اسپرماستی، مشتقی از روغن جوجوبا، استرهای جوجوبا، C۱۹H۴۱COO-C۲۰H۴۱، یک موم جامد است که از نظر شیمیایی و فیزیکی بسیار شبیه اسپرماستی است و ممکن است در بسیاری از موارد مشابه استفاده شود.

عملکرد بیولوژیکی

در حال حاضر اختلاف نظر در مورد اهداف بیولوژیکی یا اهداف اسپرماستی وجود دارد. از آنجا که چگالی اسپرماستی با تغییر فاز، تغییر می‌کند، ممکن است به عنوان وسیله‌ای برای تنظیم شنای نهنگ استفاده شود. فرضیه دیگر این است که از آن به عنوان بالشتک برای محافظت از پوزه ظریف نهنگ عنبر هنگام شیرجه استفاده می‌شود.

محتمل‌ترین عملکرد اصلی ارگان اسپرماستی، افزودن کلیک‌های داخلی اکو یا تشدیدکننده به کلیک‌های مکان اکو سونار است که توسط اندام‌های تنفسی منتشر می‌شود. این امکان را برای نهنگ فراهم می‌کند تا حرکت طعمه خود و همچنین موقعیت خود را درک کند.

تغییر فاصله تا طعمه بر فاصله زمانی بین کلیک‌های برگشتی منعکس شده توسط طعمه تأثیر می‌گذارد (اثر داپلر). این امر چگالی کم و قابلیت فشردگی بالای اسپرماستی را توضیح می‌دهد که باعث افزایش تشدید مقاومت در مقابل خصوصیات صوتی آب دریا و بافت سخت اطراف اسپرماستی می‌شود.

ارتباط میزان تولید اسپرماستی و سن نهنگ:

نسبت استرهای مومی در اندام اسپـرماستی با بالاتر رفتن سن نهنگ بیشتر می‌شود به گونه‌ای که درصدها به شرح زیر می‌باشد:

  • در وال‌های جوان ۵۱-۳۸ درصد
  • در وال‌های بالغ ماده ۸۷-۵۸ درصد
  • در وال‌های بالغ نر ۹۴-۷۱ درصد

ویژگی‌های ظاهری و شیمیایی:

اسپرماستی یک ماده جامد کریستالی سفید درخشان است که سفت بوده اما دارای لمس روغنی است. فاقد طعم و بو می‌باشد که آن را ماده‌ای مناسب و کاربردی برای صنایع آرایشی، چرم‌سازی و تولید روان‌کننده‌ها می‌نماید. از نظر شیمیایی، اسپرماستی خالص عمدتاً از ستیل پالمیتات (استر ستیل الکل و پالمیتیک اسید) و سایر استرهای اسیدهای چرب با الکل‌های چرب و به نسبت کمتری از تری‌گلیسیریدها تشکیل شده است.

  • استرهای مومی بیشتر دارای زنجیره‌های کربن نسبتاً طولانی هستند (C۱۰–C۲۲).
  • در دمای حدود ۴۴ درجه سانتی‌گراد (۱۱۱ درجه فارنهایت) ذوب می‌شود.
  • در دمای کمتر از ۳۰ درجه سانتی گراد به صورت جامد در می‌آید.
  • در کلروفرم، اتر، دی‌سولفید کربن، روغن‌ها و اتانول گرم محلول می‌باشد و در آب نامحلول است.

اسپرماستی

کاربردهای اسپرماستی:

اسپرماستی در گذشته به عنوان بهترین روغن چراغ مطرح بوده و امروزه به عنوان یک نرم‌کننده دارای ارزش تجاری است.

  • کاربرد در تولید شمع‌های با میزان فتومتریک استاندارد
  • کاربرد در تولید محصولات مختص پانسمان
  • کاربرد به عنوان ماده تحریک‌کننده دارویی به ویژه در پمادها
  • اسپرماستی به طور عمده در تولید روغن‌ها، کرم‌های آرایشی، شمع‌های مومی ظریف، پمادها و منسوجات استفاده می‌شود.
  • اخیراً به عنوان روان‌کننده‌های صنعتی مورد استفاده قرار گرفته است.
  • می‌تواند به عنوان ماده لعاب دهنده یا پوشش دهنده در صنایع غذایی استفاده شود تا ظاهر براق و محافظ ایجاد کند.
  • می‌توان از آن به عنوان ماده اولیه رژ لب استفاده کرد.
  • در صابون‌ها و سایر محصولات بهداشتی و مراقبت‌های شخصی استفاده می‌شود.

ماده برداشت شده، اسپرماسیتی خام، در مخازن چوبی نگهداری می‌شود تا دوباره در زمین پردازش شود.

خرید اسپرماستی
خرید اسپرماستی

شمع اسپرماستی به عنوان نوآوری

قبل از استفاده از اسپرماستی در ساخت شمع از آن به عنوان پماد دارویی و به عنوان عامل کنترل سایز در شانه زدن استفاده می‌شد. شانه زدن یک روش برای آماده سازی فیبر زده برای نخ ریسی است.

شمع‌ها سابقه طولانی استفاده دارند. اعتقاد بر این است که در زمان رومیان اختراع شده است، همچنان از شمع به عنوان وسیله‌ای برای روشنایی مصنوعی استفاده می‌شود. شمع های پی حیوانی یکی از ابتدایی‌ترین شمع‌هاست و تولید آن بسیار ارزان‌تر از موم است، اگرچه دود و بوی نامطبوعی ایجاد می‌کند. برای اکثر آمریکایی‌های معاصر، شمع‌های پیه فرصتی برای طولانی شدن ساعات قابل استفاده در یک روز بدون هزینه‌های گزاف از موم سوخت تمیزتر ارائه می‌دهد.

جایگزین گیاهی:

اکثر موم‌های اسپرماستی که در حال حاضر در بازار وجود دارد به صورت مصنوعی ساخته می‌شوند. روغن جوجوبا دارای خواص شیمیایی و فیزیکی مشابه این ماده است و می‌تواند جایگزین گیاهی این ماده باشد.

خرید اسپرماستی
خرید اسپرماستی

مزایای جایگزینی اسپرماستی با روغن جوجوبا

اسپرماستی ماده‌ای مومی است که در حفره‌های سر نهنگ عنبر یافت می‌شود. این ماده عمدتاً از ستیل پالمیتات تشکیل شده است، به طور گسترده‌ای در محصولات آرایشی، به عنوان مرطوب کننده و به عنوان روغن حامل عطرها مورد استفاده قرار گرفته است، زیرا این روغن مانند روغن‌های طبیعی تولید شده توسط پوست انسان است. اما کشتار بی‌رحمانه‌ی نهنگ‌های در معرض خطر تنها راه بدست آوردن ماده‌ای نیست که از سبوم انسان تقلید کند. یک محصول کاملاً مشابه نیز از دانه‌های جوجوبا، درختچه ای بومی کویرهای Sonoran و Mojave در آریزونا، کالیفرنیا و مکزیک به دست می‌آید.

روغن جوجوبا مانند هیچ روغن گیاهی نیست. محصولات معمولی دانه‌های روغنی روغن‌های گلیسیرید تولید می‌کنند که در آن‌ها اسیدهای چرب به یک مولکول گلیسرول متصل می‌شوند. اما روغن دانه جوجوبا فاقد گلیسیرید یا گلیسیرین است. این یک استر مومی با زنجیر مستقیم بسیار طولانی است که از اسیدهای چرب و الکل‌های چرب به هم پیوسته است. ساختار آن نسبت به روغن‌های گیاهی سنتی بسیار به روغن سبوم انسان و اسپرماستی نزدیک است.

دانه‌های جوجوبا حدود ۵۰ درصد روغن دارند که بیشتر آن‌ها را می‌توان با پرس‌های استاندارد استخراج کرد. به راحتی تصفیه می‌شود که بدون بو، بی‌رنگ و از نظر اکسیداتیو پایدار است. جوجوبا همچنین می‌تواند روغن نهنگ را در صنایع دارویی جایگزین کند، جایی که اسپرماستی مدت‌هاست در فرآیند تخمیر برای تولید پنی سیلین‌ها به عنوان عامل ضد کف است. در واقع، تحقیقات نشان می‌دهد که جایگزینی اسپرماستی با روغن جوجوبا عملکرد پنی سیلین را بسیار افزایش می‌دهد.

سایر محصولات:

شما می‌توانید برای تهیه محصولات به سایت پیشگامان شیمی مراجعه نمائید.

شرکت بازرگانی پیشگامان شیمی یکی از برترین شرکت‌ها در زمینه تأمین مواد اولیه در ایران،آمادگی دارد ضمن دریافت سفارش‌های مشتریان عزیز، مواد اولیه شامل لسیتین، خرید آلژینات سدیم، خرید لاکتات سدیم، الانتوئین، متیل پارابن، خرید اسید اسکوربیک، ایزوله سویا، خرید سوربات پتاسیم، خرید ستیل الکل، خرید ویتامین e، خرید کافور، خرید منتول، صمغ عربی، خاک دیاتومه، زانتان گام، گوارگام، کربومر، سوربیتول، پرلیت و….
را در تمامی زمینه‌های دارویی و پزشکی، صنعتی، آرایشی بهداشتی، اسانس‌ها، غذایی با بهترین قیمت و کیفیت تأمین کنید. این محصولات در سریع‌ترین زمان ممکن به وسیله سیستم حمل و نقل مطمئن به شهرهای مختلف ارسال می‌شود.

منابع:

https://www.britannica.com/topic/spermaceti#accordion-article-history

https://en.wikipedia.org/wiki/Spermaceti

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/B9780123735539002509

http://cameo.mfa.org/wiki/Spermaceti

‫۲ دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
برای مشاوره تماس بگیرید