مقالات آموزشی

نحوه استفاده از روغن سیلیکون

آشنایی با روغن‌های سیلیکون

سیلیکون یک ماده شیمیایی مصنوعی است که در صنایع و کاربردهای زیادی مورد استفاده قرار می‌گیرد. روغن‌های سیلیکونی (سیلوکسان‌های پلیمریزاسیون) آنالوگ‌های سیلیکونی ترکیبات آلی بر پایه کربن هستند و می‌توانند مولکول‌های (نسبتاً) طولانی و پیچیده‌ای را بر اساس سیلیسیم به جای کربن تشکیل دهند.

زنجیره‌ها از اتم‌های متناوب اکسیژن (… Si-O-Si-O-Si …) یا سیلوکسان به جای اتم‌های کربن (… C-C-C-C …) تشکیل شده‌اند. گونه‌های دیگر به اتم‌های چهار ظرفیتی سیلیکون متصل می‌شوند، نه به اتم‌های اکسیژن دو ظرفیتی که کاملاً متعهد به تشکیل زنجیره سیلوکسان هستند.

یک نمونه معمولی پلی دی متیل سیلوکسان، جایی که دو گروه متیل به هر اتم سیلیکون متصل می‌شوند تا (H۳C) [SiO (CH۳) ۲] nSi (CH۳) را تشکیل دهند. آنالوگ کربن یک آلکان خواهد بود، به عنوان مثال. دی متیل پروپان C۵H۱۲ یا (H۳C) [C (CH۳) ۲] (CH۳).

خرید پلی دی متیل سیلوکسان (PDMS)
خرید پلی دی متیل سیلوکسان (PDMS)

استفاده از روغن‌های سیلیکون

روغن‌های سیلیکونی می‌توانند پایه‌ای برای زندگی ارگانیک‌های مبتنی بر سیلیکون باشند، اما مصارف اولیه بیشتر آن‌ها به عنوان روان‌کننده یا مایعات هیدرولیک است. آن‌ها عایق‌های الکتریکی عالی هستند و بر خلاف آنالوگ‌های کربنی، قابل اشتعال نیستند.

پایداری دما و ویژگی‌های خوب انتقال حرارت آن‌ها را در آزمایشگاه‌های گرمایش حمام‌ها (“حمام‌های روغنی”) که در بالای همزن‌های صفحه داغ قرار می‌گیرند، بکار می‌برد. روغن سیلیکون همچنین معمولاً به عنوان مایع کار در پمپ‌های انتشار استفاده می‌شود.

برخی از روغن‌های سیلیکون مانند سیمتیکون عوامل ضد کف قوی هستند. آن‌ها در کاربردهای صنعتی مانند تقطیر یا تخمیر که مقادیر بیش از حد فوم می‌تواند مشکل‌ساز باشد، استفاده می‌شوند.

بعضی اوقات آن‌ها را به روغن‌های پخت و پز اضافه می‌کنند تا از ایجاد کف زیاد در سرخ کردن عمیق جلوگیری شود.

محصولات مصرفی برای کنترل فلاتوس (ضد پاشش) اغلب حاوی روغن سیلیکون هستند. روغن‌های سیلیکونی که به عنوان روان‌کننده استفاده می‌شوند، می‌توانند در فرآیندهایی که فوم مورد نیاز است، مانند تولید فوم پلی‌اورتان، ناخالص‌کننده (آلاینده) ناخواسته باشند.

روغن‌های سیلیکون به عنوان جایگزین مایع زجاجیه برای درمان موارد سخت جداشدگی شبکیه مورد استفاده قرار می‌گیرند، مانند مواردی که با ویترهورتینوپاتی تکثیر کننده، پارگی‌های بزرگ شبکیه و ضربه‌های چشمی پیچیده است. روغن سیلیکون نیز به همراه اسید بوریک یکی از دو ترکیب اصلی در Silly Putty است.

ویژگی‌های روغن سیلیکون

مهم‌ترین ویژگی‌های این مایع عبارتند از:

  • تغییرات کمی در خواص فیزیکی در طیف وسیعی از دما.
  • مایع را می‌توان از -۴۰ تا ۲۸۰ درجه سانتی‌گراد استفاده کرد.
  • دفع آب عالی.
  • کشش سطحی پایین. این مایع به راحتی سطوح تمیز را مرطوب می‌کند تا نفوذپذیری آب را به همراه داشته و ویژگی‌های آن را آزاد کند.
  • سمیت کم.

نحوه استفاده از روغن سیلیکون

  1. به عنوان عامل انتشار. به طور خالص یا به عنوان بخشی از فرمول ترکیبی روغن سیلیکون PCC استفاده می‌شود که باعث آزادسازی قالب غیر سمی و بدون کربنزاسیون برای لاستیک، پلاستیک و ریخته‌گری فلز می‌شود.
  2. به عنوان یک عامل ضد فوم. مقادیر بسیار کمی از مایع به عنوان عامل کنترل‌کننده کف بسیار مؤثر است، به ویژه در سیستم‌های آبی داخلی.
نحوه استفاده از روغن سیلیکون
نحوه استفاده از روغن سیلیکون

معمولاً به عنوان یک عامل ضد کف در روغن‌های پخت و پز، غذاهای فرآوری شده و فست‌فودها استفاده می‌شود زیرا با کاهش کشش سطحی از تشکیل کف روی سطح مایعات جلوگیری می‌کند.

معمولاً ویسکوزیته کاربردی آن بین ۳۰۰ تا ۱۰۵۰ سانتی استوکس در دمای ۲۵ درجه سانتی‌گراد در غذا متغیر است.

  1. به عنوان سیال مکانیکی. شاخص گرانروی بسیار بالا، پایداری حرارتی و شیمیایی، مقاومت در برابر شکست و سازگاری لاستیک و همچنین تراکم‌پذیری این سیال را برای استفاده‌های مکانیکی و هیدرولیکی برجسته می کند.
  2. به عنوان روان‌کننده. این مایع برای بیشتر سطوح پلاستیکی و الاستومری خواص روان‌کاری عالی را ارائه می‌دهد. روان‌کاری با فلزات به ترکیبات احتمالی مانند P.T.F.E. ،MoS۲ و سایر بهبود دهنده‌های روان‌کاری بستگی دارد.
  3. ۵. در لاک‌ها و ترکیبات ویژه شیمیایی. روغن سیلیکون به دلیل سهولت استفاده، براقیت بالا با حداقل مالش و فیلم ضد آب مقاوم در اکثر جلا دهنده‌های خودرو و مبلمان استفاده می‌شود.
  4. در تجهیزات برقی و الکترونیکی. به دلیل خواص دی‌الکتریک عالی، روغن سیلیکون به طور گسترده‌ای به عنوان یک مایع عایق و میرایی استفاده می شود.
  5. روغن سیلیکون در محفظه قدامی چشم
  • روغن سیلیکون به عنوان یک ماده جانشین زجاجیه به طور گسترده‌ای در مدیریت اشکال پیچیده جدا شدن شبکیه که نیاز به ویترکتومی دارد مانند پارگی شبکیه، موارد پیچیده شده با PVR، جدا شدن شبکیه به دلیل رتینوپاتی دیابتی تکثیر کننده یا ضربه چشمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
  • هنگامی که مایع سیلیکونی با پارگی کپسول خلفی به چشم آفاکیک یا چشم شبه فاکی تزریق می‌شود، مایع به قسمت قدامی دسترسی پیدا می‌کند و عوارض قرنیه ایجاد می‌شود، احتمالاً به این دلیل که دسترسی به مواد مغذی مسدود شده است.
  • عوارض بالینی مانند گلوکوم بستن زاویه یا بلوک مردمک، التهاب و کراتوپاتی نیز ممکن است با روغن سیلیکون همراه باشد.
  • برای کاهش خطر گلوکوم بلوک مردمک چشم و جلوگیری از سیلیکون AC در چشم آپاکیک:
    • از پر کردن بیش از حد خودداری کنید
    • ایریدکتومی محیطی تحتانی که به گلبول سیلیکونی اجازه می‌دهد وقتی بیمار مستعد بازگشت به حفره زجاجیه است
  • آب مروارید ممکن است در نهایت به دلیل مسدود شدن انتشار مواد مغذی در کپسول لنز خلفی در چشم‌های فاکیک ایجاد شود (بروز معمولاً ۶ تا ۱۸ ماه پس از عمل)
نحوه استفاده از روغن سیلیکون
نحوه استفاده از روغن سیلیکون
  1. در لوازم آرایشی

این محصول به عنوان ضد کف، نرم‌کننده و محافظ پوست در محصولات آرایشی و مراقبت‌های شخصی عمل می‌کند.

ما می‌توانیم آن را در شامپوها، نرم‌کننده‌ها و محصولات مراقبت از پوست پیدا کنیم. ویسکوزیته معمولی آن ۱۰۰ و ۳۵۰ سانتی استوکس در دمای ۲۵ درجه سانتی‌گراد است.

آیا مصرف روغن سیلیکون بی‌خطر است؟

بله، ایمنی آن هنگام استفاده به عنوان یک افزودنی غذایی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، اداره ایمنی مواد غذایی اروپا (EFSA)، کمیته مشترک FAO/WHO در مورد افزودنی‌های غذایی (JECFA) و همچنین سایر مقامات تأیید شده است.

FDA

روغن سیلیکون به عنوان “افزودنی مستقیم غذایی ثانویه” برای مصرف انسان قرار داده می‌شود و ممکن است با خیال راحت در فرآوری مواد غذایی به عنوان عامل ضد کف استفاده شود.

در زیر برخی از برنامه‌ها و حداکثر سطح آن آمده است.

حداکثر سطح دسته‌بندی مواد غذایی
۱۰ میلی‌گرم/کیلوگرم غذای آماده
۰ شیر
۱۱۰ میلی‌گرم/کیلوگرم مخلوط دسر ژلاتین خشک
۱۶ میلی‌گرم/کیلوگرم دسر آماده سرو
۲۵۰ میلی‌گرم بر کیلوگرم نمک برای پخت و پز
۱۰ میلی‌گرم/کیلوگرم غذای پخته شده

همچنین می‌تواند به عنوان روان‌کننده، عامل آزاد کننده و عامل فعال سطحی استفاده شود.

موارد استفاده مجاز

غذاهای زیر ممکن است حاوی روغنن سیلیکون باشند:

  • روغن و چربی برای سرخ کردن
  • آدامس
  • کره
  • سوپ و آبگوشت
  • آب آناناس
  • نوشیدنی‌های معطر
  • شراب
  • پودر میوه یا سبزیجات
  • تزئینات، روکش‌ها و مواد پر کننده
  • میوه و سبزیجات کنسرو شده یا بطری شده
  • مکمل‌های غذایی به شکل قرص جوشان
  • شیرینی‌پزی شامل میکرو شیرینی‌های خوشبو کننده نفس
  • مربا، ژله و مارمالاد و پوره شاه بلوط شیرین شده

همچنین، می‌توان از آن استفاده کرد:

  • به عنوان حامل عوامل لعاب برای میوه
  • در همه طعم‌دهنده‌ها
  • در آماده‌سازی بتاکاروتن و لیکوپن

عوارض جانبی احتمالی روغن های سیلیکون

معمول است که گاهی اوقات مصرف‌کنندگان این سؤال را دارند که آیا روغن سیلیکون برای سلامتی ما مضر است و عوارض جانبی در غذایی که می‌خوریم چیست؟

مطالعات نشان داد که روغن سیلیکون تقریباً از طریق پوست یا دستگاه گوارش جذب نمی‌شود و بدون تغییر در مدفوع در موش صحرایی دفع می‌شود.

در مطالعات انجام شده بر روی سمیت روغن سیلیکون، سمیت و حساسیت حاد وجود نداشت اما ضایعات چشمی مشاهده شد. در تحقیقات سرطان‌زایی، تراتوژنیکیت و سمیت ژنتیکی آن هیچ‌گونه عوارض جانبی مشاهده نشد.

بنابراین، به نظر می‌رسد روغن سیلیکون در صورت استفاده مناسب خطری ندارد.

منبع:

دلشاد دست مرد

دکتری شیمی دانشگاه صنعتی شریف - فعال در حوزه خرید و فروش مواد شیمیایی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
برای مشاوره تماس بگیرید